Бенатова просташки „забоде“ въпрос на Борисов за Пеевски насред траура в Париж. Миролюба, за коя журналистка се говореше, че е пипала мускула на един генерал по време на интервю?

Миролюба Бенатова, която бе една от първите, които се писаха „Шарлита“, буквално оскверни паметта на разстреляните карикатуристи по време на Марша в Париж този следобед.

Ще ме прощава Бенатова, познавам я, уважавам я, издавал съм й книга, докато бях съсобственик на „Уикенд“. После аз се махнах от „Уикенд“, но тя остана да сътрудничи на изданието, което вече бе станало собственост на семейството на Пеевски.

Доколкото знам, и до днес пише есета за друго списание, свързано с Пеевски. Надявам се няма да ме предизвика да изпадам в конкретика. Да се поогледа, да се позамисли и да си припомни с кои издатели е особено близка и дали те пък случайно нямат общо с тъй омразния й депутат от ДПС.

Но да караме по същество.

Насред траурната церемония в Париж тя реши да се прави на „отворена“ и напълно просташки (този път без извинение) „закова“ премиера Борисов с въпроси за връзките му с Пеевски. За КТБ. За рекета над медиите. 

Нерде Ямбул, нерде Стамбул! Какъв ти Пеевски, какво КТБ насред траура на „Шарли“?! Да не би да има сведения, че Пеевски е замесен в атентата? Що за нелепица. При това го прави на живо, в ефир, без да предупреждава, че излъчва в предаването на Сашо Диков по Нова.

Голямо натягане, голямо чудо. Ще си счупи кръста Миролюба да се хареса на ортаците си – протестъри, на „умните“ и „интелигентните“, на „бандата“ от нюзрума, която става и ляга с паролата „Пеевски“ на уста, на обичния й кръг „Капитал“. Реши да се прави на героиня и на много смела точно там и точно тогава, където и когато не му беше мястото. 

Липса на вкус? Парвенющина, комплекси? Не ми се иска да вярвам, защото тя е човек с качества. Но пък така се е плъзнала по лайсната на целесъобразността и конюнктурата, че чак не мога да повярвам…

Борисов с основание се възмути от поведението й, но все пак се показа по-културен от нея и запази хладнокръвие. После припомни, че според него в момента в България има свобода на словото.

Бих го поправил. Не свобода, а „слободия“. Иначе меко-казано невъзпитаното държание на Бенатова с премиера тъкмо насред траурната церемония би било невъзможно.

Апропо, Миролюба, за коя журналистка навремето се говореше, че по време на интервюта редовно е попипвала мускула на един генерал?

Leave a comment

Your email address will not be published.

*