Цолова, Николаев и Хекимян са „Шарли“. Е, аз не съм. И да ме разстрелят, няма да стана водеща новина на CNN

Мемориален кич цял ден по телевизиите. В Нова сменили заставката си и сега се представят като „Аз съм Шарли“.

Видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак.

Е, аз не съм Шарли. Не се изживявам като Шарли, не мога да бъда Шарли, не ми е работата да съм Шарли. Ако Цолова, Николаев, Хекимян и сие се възприемат като журналисти под обстрел, аз предпочитам честно да отвърна глава и да призная: не съм от тази порода, аз съм си Недялко от ПИК. Хубав, лош – това е положението. Колкото и да ме разстрелват, няма да стана водеща новина на CNN, нито Барак Обама ще пролее сълза за мен.

Навремето един герой на Иван Радоев от пиесата му „Кълбовидна мълния“ казваше: Като не можах да стана Джордано Бруно, поне да си остана Цеко Цеков.

Българската журналистика винаги е имала проблем с идентичността. Винаги е искала да бъде нещо друго. Винаги е претендирала, че е това, което не е. Някои може да нарекат това национален комплекс, но по-скоро става дума за професионално чувство за малоценност. Синдром на не-случването, маскиран претенциозно като „висока топка в професията“.

Може да съчувстваш на избитите зверски колеги от Франция, без да се правиш на „Шарли“ и да кичиш фейсбуците си с траурни емблеми. Съпричастността е въпрос на вътрешна потребност, не е плакат. Преживява се в селенията на душата, а не се „шерва“ в социалните мрежи. Другото е бутафория, асамблея „Знаме на мира“, „детска планета“…

Добре е да знаем кои сме и къде се намираме. Добре е да не изпадаме в самозаблуди, че сме повече от това, което сме, защото така заблуждаваме и публиката си.

А истината е, че – слава богу, не виждам повод засега някой да разстрелва български журналисти. Няма храбреци, достойни за убиване между нас, колеги.

 

 

2 Comments on Цолова, Николаев и Хекимян са „Шарли“. Е, аз не съм. И да ме разстрелят, няма да стана водеща новина на CNN

  1. Искра Банкова // 08.01.2015 at 22:21 // Отговор

    Изключително правдив текст. Просто съм потресена от тази бутафорна съпричастност на колегите, от тези шумни публични строени клетви с плакатчета в ръка, почти рецитация от пионерските години… Светла да е паметта на колегите от Париж, но използването на този панаирджийски шум е унизителен за цялата гилдия. Това балканско комплексирано проектиране на собственото усещане за „никой“ върху френските известни карикатуристи показва в каква душевна дупка е потънал нашего брата. Досрамя ме!

  2. Борис Тодоров // 12.01.2015 at 0:32 // Отговор

    Приятелю, пише жертвите в Кербала и Бургас и защо франция не плачела за нашите. Или защо нашите журналисти се пренасят. Това което се случи във Франция не е само смъртта на 17 или 18 човека. Това е сблъсък на свободолюбивия човешки дух с фанатизма. А иначе по света загиват хора постоянно , Имаше и двете кули и Мадритското метро и НИКОЙ НЕ БЕШЕ „ШАРЛИ“ … Но сига е ДРУГО , можеш само да съжаляваш ако не го разбираш !!!!

Leave a comment

Your email address will not be published.

*