Бойко нашляпа ментето Кабан – дразнещ, наглеещ, сричащ на полубългарски…

Бойко Борисов нашляпа елегантно наглеещия френския посланик Кабан и даде пример как трябва да се държи истинския държавник. Па макар и в държава, васална на Великите сили от век и половина насам.

В интервю пред Нова премиерът постави дипломата-пенкилер на мястото, като го посъветва да се вгледа първо в язвите на собствената си правораздавателна система, преди да хока нашата. Думите на Борисов са предизвикани от очевидния провал на френското правосъдие покрай драмата с „Шарли Ебдо“.

„Службите дори да им влязат в дирите (бел. ред. на терористите), не можеш преди да извършват престъплението да ги осъдиш доживотни затвор, или на 20 години. Дори френската системата, която посланикът я даваше за пример, е давала условни присъди, три години. Сега на фона на извършеното от тези хора, на всички им се вижда, че това е малка присъда или много мека. Би могло при една работеща съдебна система това да се предотврати„, заяви Борисов и предупреди: 

Така че виждате колко човек трябва да бъд пестелив, когато дава оценки и когато се изказва по дадени системи. Защото действително едно е да си публика, едно е отвън да наблюдаваш дадена система, съвсем различно е вътре с тогата да взимаш решенията“.

Преди месец френският посланик реши да лобира за частната френска компания „Белведере“, която била ощетена от български съдии. В тази връзка той заговори на едро за „гнилите ябълки“ в нашата съдебна система. Оттогава насам, на досаден развален полубългарски, Кабан проповядва из всички телевизии, че трябва да „режем от корен“, да брулим „гнилите ябълки“ и изобщо да прекроим правораздаването си, както на него и на неговите господари от Париж им е кеф.

След трагедията в „Шарли“ обаче Кабан не благоволи да прояви същата критичност към гафовете на френския съд и френските тайни служби. 

Leave a comment

Your email address will not be published.

*