Защо Борисов трябва да стане президент? Причините са поне 3, но най-важната: да измете недоразумението „Чехлю“ от властта

„Кой е най-достоен за президент на България?”, попита ПИК своите читатели в традиционната си анкета.

За седмица време в проучването са се включили над 20 000 души. Резултатите може да види всеки на страницата ни – убедително води Бойко Борисов, а сегашният държавен глава Плевнелиев крета на опашката. След Борисов е Стефан Данаилов, достоен мъж, любимец на поколения българи, чието здраве обаче едва ли ще му позволи да се хвърли в битката.

Добър е резултатът и за Волен Сидеров, който очевидно акумулира позитиви в последните месеци покрай симпатичната си русофилия, импонираща на големи маси от населението ни. Говорим за православни българи, славяни, почувствали се некомфортно в заразената с агресивна омраза към Москва и Путин публична среда.

Изводът от анкетата на ПИК, която няма претенции за представителност? Премиерът Борисов е най-желаната, най-логичната и най-възможната кандидатура за следващ държавен глава.

Аргументите са ясни. Ще ги посоча, без да градирам по важност.

  1. Преди всичко Борисов има историческа вина спрямо избирателите, която трябва да изкупи – вината, че лансира за президент едно от своите бутафорни протежета. Карикатурен послушко, мистър Бийн на ГЕРБ, известен като „мъж на жена си” и като „Чехлю”.

България никога не е имала по-сериозни поводи да се срамува от държавния си глава. Всъщност „срам” е твърде помпозна характеристика в неговия случай, извисява го до степен на прекомерна значимост. Нека говорим за категории като „ирония” или „присмехулство”.

Росен Плевнелиев е вицов герой, еманация на неслучилия се и комплексиран български мъж – кариерист, който панически търси реализация извън кухнята и полата на жена си, но в крайна сметка е годен само да изплакне чиниите с веро.

Та именно от това офшорно бездарие бе произведен цял президент. За потрес на всички ни. Отговорността е на Борисов и сега трябва да я изкупи с лична саможертва. Само това е начин недоразумението да бъде изхвърлено от властта и командировано за домакин в редакцията на „Стършел”.

  1. Вече повече от 15 години Бойко Борисов е българският политик с най-висок рейтинг. Държавен глава трябва да стане най-харесваният. Въпреки всички кампанийни атаки през годините (от типа „сикаджийско минало” или „Мишо Бирата”), мнозинството от хората си искат „бате Бойко”.

Все едно е дали афинитетът им е автентичен или имитативен. Все едно е дали се вслушват в думите му, одобряват политиката му или се идентифицират с него. Важното е, че „магията” се е случила и че няма слънце, което да пребори сянката й. Рационално, ирационално, справедливо, простовато – нека оставим този спор за историците. Ние обитаваме реалността.

  1. Борисов – държавен глава е гаранция, че разумната идея за президентска република може да се случи в обозримо бъдеще. С необходимите конституционни и законови промени.

България няма нужда от марионетни правителства с неколкомесечен живот, послушни на воюващи помежду си олигархични кръгове. България има нужда от стабилност, твърда ръка, възраждане на армията, спазване на законността, възкресяване на изконните ценности, ясно формулирана национална доктрина. Това ще бъде гарантирано само от силен президент с разширени правомощия и общонародна подкрепа.

Кой – ако не Борисов? Кога – ако не сега?

Leave a comment

Your email address will not be published.

*