Бандата на „Капитал“ и „Протестна мрежа“ клати голяма банка. Това е национално предателство, няма общо със свободното слово

Платената с американски грантове банда около Иво Прокопиев, „Медиапул“, „Протестна мрежа“, Зелените и производните им „неправителствени престъпни организации – НПО“ се е впрегнала да фалира голяма българска банка.

(Няма да я назовавам не защото се притеснявам, а защото метежниците това целят – да се завърти името й в подобен дискурс, да сеят напрежение, смут)

Американската държава, дотираща фондация „Америка за България“, куче-касичката на метежниците, трябва да разбере за какво отиват парите й. За погроми на български институции, за фалиране на български банки. С това се занимава вече година и половина тъй нареченият кръг „Капитал“, щедро спонсориран с милиони и милиони от Чичо Сам.

Сега поредната глава е положена на пангара. Секирата е вече размахана. Дебилни инициативи и хаштагове във Фейсбук, огледални публикации в съзвездието от медии с внушения, че банката е „на ръба“, че едва ли не си отива, че е „гнила ябълка“, вадене на конспиративни факсимилета със съмнителна достоверност за „свързани фирми“, „кухи експозиции“ – изобщо целият добре познат реквизит на диверсионната пропаганда.

Каква е целта, какво печелят метежниците около Прокопиев?

Преди всичко с акцията се цели да бъдат овладяни финансовите регулатори. БНБ е нестабилна, предстои избор на шеф на банковия надзор, следва и избор на нов управител. Комисията за финансов надзор пък е под обстрел от същия този кръг, глобен за пазарни манипулации и откровени лъжи, пробутвани през вестниците му.

Прокопиев се мъчи да подчини двата регулатора, като постави там удобни пионки. Това би могло да му позволи окончателно да сложи ръка върху най-големия пенсионен фонд „Доверие“ (отколешна мечта на заговорниците). 

БНБ и КФН обаче са тактическата цел. В стратегически план бандата на „Капитал“ иска да разклати цялата финансова система. Нова паднала банка е равнозначно на небивал пазарен смут, улични протести, преоценка на бюджета, инфлация, оставка на правителството и събаряне на валутния борд. 

Никой не бива да си прави илюзии – такава е реалността, това ни чака, ако заговорът на Прокопиев успее. Да продължа: верига от фирмени фалити, обезценка на личните спестяванията… Така че тук не говорим за частно-корпоративно начинание, за индивидуален каприз на някакъв магнат да прокопса в бизнеса, като дискредитира конкурентите си. Говорим за тежко национално предателство, колкото и патос да съдържа подобна оценка.

(Мнителните ще забележат и един страничен сюжет. Погромаджийството на капиталци поразително съвпада с интересите на избягалия Цветан Василев. ПИК вече е писал, че допреди фалита на КТБ приближени на Прокопиев и Василев са планирали да играят заедно за акциите на „Доверие“.)

Прокопиев и сие искат да разбунят държавата, за да отърват кожите. Да заличат следите, да се „изчистят“ от прокурорските проверки, които активно вървят срещу тях. Да заличат дирите по „аферата Каолин“, да речем, или по „аферата EVN“. 

Да отърве кожата се мъчи и техният идеен ортак Цветан Василев. Хаосът обслужва и него. Нов банков фалит, после още и още – колко удобно за Василев! Какъв по-добър сценарий, за да „оттече“ обществения интерес от КТБ и от вторичните му опити да лапне активите на БТК и „Петрол“?!

Накратко: Прокопиевци бунят държавата, за да я овладеят. В последните години те бяха изхвърлени от софрата, сега търсят икономически и политически реванш. Той ще мине през трупа на няколко банки и през милиарди изгорели авоари на вложителите. 

Наречете думите ми „тежък лунатизъм“. Дано е така, дано се заблуждавам. Но дори да има и един процент вероятност да съм прав, имунната система на държавността трябва да се задейства, колкото и крехка да ни изглежда в момента.

Банковата асоциация, например, е длъжна да реагира на престъпните внушения за предстоящ фалит на сериозна и стабилна институция. Институция, подкрепепа със специална декларация от Еврокомисията. БНБ, прокуратурата, правителството – никой няма право срамежливо да заравя глава в пясъка с презумпцията, че може да го набедят за „душител на свободното право“ или „душманин на независимите медии“. 

Тежките манипулации в „Капитал“, „Медиапул“, фейсбук постингите на „Престъпна мрежа“ нямат общо със свободното слово. Това е престъпен сговор на изменници, финансирани отвън, за да досъсипят и без това задъхващата се национална икономика на България. А след тази фатална черта има само няколко крачки до окончателната колонизация на държавицата ни…

Leave a comment

Your email address will not be published.

*