Цирк! Прокопиев плюе ортака си Плевнелиев. Метежниците от „Капитал“ скоро ще сготвят президента, май

Приятелски огън по президента Плевнелиев в присъдружните му медии от кръга „Капитал”! Прокопиев и сие сритват елегантно другаря си по кокалчетата заради решението му да подпише указа за избор на Лозан Панов във ВКС.

„Решението на държавния глава е изцяло в синхрон с досегашната му неособено последователна политика по отношение на съдебната власт, която нерядко се разминава с иначе ефектните му послания за важността на съдебната реформа”, размахва пръст „Капитал“ в уводна и неподписана статия.

Като е неподписана, приемаме, че е авторско дело лично на Прокопиев или поне на жена му. Тоест – това е меродавната позиция на семейството. Статията завършва с опит за афоризъм:

„Не се шегувай с правото, че правото после се шегува с теб”

Как точно според Прокопиеви може да се пошегува правото с Плевнелиев, оставяме на читателското въображение. Би било нахално обаче да имат предвид, че следствените органи най-после ще се поинтересуват от общия им офшорен бизнес… Би било нахално и някак мазохистично, затова засега не го разглеждаме като хипотеза.

Цитираната по-горе статия в „Капитал” е репрезентативна за цялостния вой на грантовите медии и протестърското „фейсбук”-общество срещу Плевнелиев, дръзнал да не им угоди.

„Бойко Борисов е сресал с плюнка перчема на президента”, ехидничи в социалните мрежи журналистка от „Медиапул”, щедро дотираната с милиони от „Америка за България”.

Неприкрита ярост, обиди и квалификации се леят из форумите по адрес на доскоро фаворитизирания от кръга „Капитал” президент. За една нощ той се превърна в мишена и грешник. За да угоди на приятеля си Прокопиев и политическите му покровители от партията на Костов – ДСБ, държавният глава трябваше да откаже да подпише указа за Лозан Панов. И да наруши закона.

Плевнелиев прояви благоразумие и се вслуша в аргумените на юридическия си екип: неподписването на документа би било равнозначно на цялостно бламиране на съдебната ни система, на фактически преврат и погазване на основни демократични норми.

Затова сега държавният глава ще бъде лош. Впрочем аферата с Панов трябва да му подейства като червена лампичка – кръгът „Капитал”, притиснат до стената със серия разследвания от прокуратурата, ще бъде безмилостен. И няма да се посвени да го „похарчи”, ако продължава да проявява твърдоглавие и не угажда на Прокопиев в инатливата му война с правораздаването в България.

Да обобщим – капиталци, костовисти, ударната им група за уличен натиск „Протестна мрежа”, политическото им острие министър Христо Иванов (дезертирал скандално от избора на Панов във ВСС) плюс новоизлюпения съратник Цветан Василев загубиха първия рунд от мача си срещу законността. Не успяха да овладеят Върховния касационен съд и да настанят там удобен и послушен кандидат.

Илюзорно е обаче да се смята, че са преклонили глава. Ще последват нови попълзновения – удари срещу легитимното ръководство на Софийски градски съд под формата на граждански инспекции, опити за превземане на Софийския апелативен и административен съд, дискредитация на мнозинството във Висшия съдебен съвет, медийни и фейсбук погроми над прокуратурата.

Ключово в този своебразен метеж е дали президентът Плевнелиев наистина ще успее да се еманципира от зависимостите си и ще покаже държавническо поведение, или ще скимти „на каишка” в лапите на някогашния си бизнес ортак Прокопиев.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*