Бойко и рекетьорите. Избори наесен – това е честното

Премиер под обсада.

Добър и всеопрощаващ, Бойко Борисов се превърна в антитеза на самия себе си. И забрави, че ако се опитваш да угодиш на всички, всички вкупом ще се отрекат от теб. Защото ще усетят, че си слаб.

Ежедневно, ежесачно Борисов е подложен на рекет. Валят декларация, ултиматуми, заплахи, искания за оставки. Време на голямото лицемерие, време на голямото доносничество.

В името на коалиционния мир премиерът запазва хладнокръвие. Държи се не като премиер, а като президент, помирява, обединява, миротворства. Чакалите около него приемат сговорчивостта му за пораженчество. „Своите” от ГЕРБ също се цупят – това ли е нашият лидер, защо постоянно „кляка” на Реформатори, Патриоти и протестъри? Не се ли обезличихме? Нали всъщност ние спечелихме изборите убедително, защо позволяваме на партийни миниатюри с по 5-6 процента да карат влака?

Избирателят на ГЕРБ е прав. Ситуацията започва да става унизителна.

„Веднага да се уволнят Писанчев и Лазаров. Иначе ще преосмислим участието си в кабинета”, плашат Реформаторите в поредна нота към премиера.

Поддаква им марионетният президент на кръга „Капитал” Росен Плевнелиев. И той иска оставка на шефовете от службите. Плевнелиев се мъчи да се еманципира и вече е влязъл в предизборната битка за втори мандат. Като основен опонент припознава Борисов.

Единственият компетентен и упълномощен по въпроса с органите на реда – министър-председателят, вече даде доверието си към нарочените за смяна. Кресливите погромаджии около протестите обаче се опъват, искат да се наложат, да покажат кой командва. Въпрос на инат, не на принцип.

Уволни Мавродиев от КФН, махни веднага Искров от БНБ, разкарай Владимира Янева от съда, не слагай Димитър Костов в банковия надзор, Цацаров, ако може, и той да си ходи… И защо? Защото на нас така ни е кеф. Пък и далаверите на гуруто ни Иво Прокопиев трябва да бъдат покрити.

Кафявата протестърска чума опъва нервите на Борисов. Премиерът не бива да се заблуждава – следващата мишена е самият той. Като казват „уволни този или онзи”, реформатори&ко имат предвид „най-добре е да се разкараш ти”.

Мъжкото и принципно поведение изисква Бойко да се отърси от рекетьорите и да започне да уплавлява според собствените си убеждения и интересите на избирателите. Компромиси от типа „адвокат, лишен от адвокатски права – министър на правосъдието” ни дойдоха в повече.

Най-честно е да се иде пак на избори – на есен, заедно с гласуването за кметове.

Четворният коалиционен октопод е грешка. И никаква „еврокоректност” или конюнктурна целесъобразност не може да я оправдае.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*