Дивотията „Москов с по-висок рейтинг от Борисов“

Петър Москов изпреварил по личен рейтинг премиера Бойко Борисов, тръби проучване на „Екзакта”, цитирано с възторг от всички телевизии днес.

Това, извинете, е пълна дивотия.

Резултатът сигурно е такъв, но в реститутския център на София. Да не би проучването да е правено само там?

Разпитах комшии от нашата кооперация – културни, трудещи се хора: „Кой е Петър Москов?”

Личната ми социология показа следното. От петима препитани трима вдигаха рамене и признаваха, че не са го чували. Един обясни, че е актьор, друг – че е спортен журналист. Вероятно го бъркаше с Юли Москов.

Моите уважения към министър Петър Москов. Амбициозен, хиперактивен мъж с характерен проблясък в очите. Натрупа точки покрай популистките си мераци да оборудва всяка линейка, влязла в циганските махали, с полицейски ескорт.

Но да си го мери с Бойко…рано му е още.

Въпросът е кой стои зад подобна нахална стъкмистика. На кого му се иска острието на Реформаторите да капичне устойчивата митологема „Борисов” в мислите и сърцата на публиката. И то в рамките на петте месеца „живот” на правителството.

Кой иска да сюблимира Москов като новия обществен любимец и с каква цел?

Конспиративният център е ясен – медиите на кръга „Капитал”, олигарсите Иво Прокопиев и Огнян Донев и тяхната политическа „експликация” Росен Плевнелиев, президент по недоразумение.

Внезапно те привидяха у Петър Москов потенциалния антагонист на Борисов, политика, който ми могъл да му отмъкне дългогодишната народна любов.

Само че насила хубост не става. Прокопиев и сие все пак не са иконографи, не рисуват ореолчета. Една гола социологическата манипулация харизма не прави.

Москов – уж най-одобряваният министър, а в същото проучване Реформаторите кретат с 5 % за сметка на 27 % за ГЕРБ?! Как става този номер? Кое от двете е вярно?

Излиза, че Москов до такава степен се е еманципирал от своите, че вече придобива извънпартийна тежест, къса с Костов, Радан, Кунева, Лукарски, Корман Исмаилов, превръща се в национална величина, в самостойно електорално страшилище.

Аз лично не вярвам. Хората дори не разпознават името му, какво остава да са пощурели от любов по него…

Това е елементарна провокация към Борисов, опит да се нарани егото му, да бъде предизвикан. Виждаш ли, че не си незаменим, задава се алтернативата, ако не слушаш, Москов ще ти скочи – я за кмет на София, я за премиер, я за президент.

Екзалтациите покрай „космическия” рейтинг на Петър Москов са неразделна част от „капитал”-ния рекет, който тече по посока Борисов. Това не е адекватно поведение на коалиционни партньори, това е спекулативен опит да се овладее държавата с повече от скромен електорален потенциал, чрез интриги, медийна пропаганда и перманентен фейсбук и уличен натиск в стила на „Протестна мрежа”.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*