Това е моят президент. Милош Земан

Това е моят президент.

Чешкият държавен глава Милош Земан обяви, че затваря вратите на официалната си резиденция за посланика на САЩ в Прага Андрю Шапиро. Причината – недопустимите, според Земан, коментари на дипломата за решението му да присъства в Москва на тържествата по случай победата във Втората световна война. 

„Вратите на Пражкия замък са затворени за посланик Шапиро“, заяви Земан.

И продължи:

„Не мога и да си помисля чешкият посланик във Вашингтон да дава съвети на американския президент къде да пътува. Няма да позволя на никой посланик подобно поведение…”

Сега си представете наш Чехлю в ролята на Земан. Представете си как се сопва на американската посланичка и й забранява да стъпва на „Дондуков” заради намеса във вътрешните работи на България. Представете си как поставя на мястото му досадника амбасадор от Франция Кабан, който редовно се бърка в съдебната ни система и дава оценки за съдии и прокурори.

Не можете да си го представите, нали?

Не можете, защото България отдавна не е независима и суверенна държава.Президентът ни не е държавен глава, а придворен послушко в имперския двор на Съединените щати. Посланиците на САЩ не са дипломати, а генерал-губернатори.

Впрочем бившият съветник на Роналд Рейгън, Пол Робъртс, вчера го каза най-точно в интервю за българска медия:

„САЩ си купиха България. Вашингтон ви използва, за да постигне целите си срещу Русия. Българите са позволили американците да управляват страната им, като отдавна правителствата тук не служат на народа.”

Някой да не е разбрал?

Затова, след като България си няма президент, Милош Земан е моят президент.Природата не търпи празно пространство.

Аз искам моят президент да отиде на военния парад в Москва на 9 май и да приветства руската армия, която е откопчила човечеството от нацистката напаст. И това не е салют към Путин, не е рубладжийство, а историческа справедливост.

Аз искам моят президент да има достойнство. Да олицетворява българската нация и да отстоява българските интереси. Не американските или руските.

Много ли искам? Непостижимо много, за тук и сега. Затова, без да съм чешки гражданин, приемам Милош Земан за мой президент.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*