Чехлю, помниш ли Драва? А бомбите над София?

Нагло заглавие във ведомствения сайт на лекарствения олигарх Огнян Донев: „България няма почти нищо за празнуване на 9 май”.

Същото си го мисли и Чехлю (известен и като Росен Плевнелиев, с извинение президент на страната ни). По тази причина той отказва да уважи юбилейния военен парад в Москва в чест на капитулацията на нацистка Германия.

Донев, Плевнелиев, Радан Кънев, Костов, Прокопиев…мога да продължа, но няма смисъл. Всичките – от един семантичен ред. И всичките (заразени от беса на русофобията и добре мотивирани финансово от американските фондации) пробутват през медиите си тезата, че да честваш 9 май е рубладжийство. Слугинаж на Путин. И че България нямала нищо за празнуване, била „победена държава” (голямо откритие!) и попаднала в лапите на сталинския социализъм.

България няма нищо за празнуване… А нима няма на кого да отдадем почит? Официалната статистика сочи, че близо 35 000 българи загиват на фронта през заключителния етап от Втората световна война.

Да е чувал президентът ни за Дравската епопея? Само в тази легендарна битка дават живота си 1614 войници от Първа българска армия, командвана от генерал Владимир Стойчев. Ранените са над 2500. Първа армия е на директно подчинение на Трети украински фронт на маршал Толбухин и извършва планини от геройства по бойните полета на Европа. Участва във Виенската, Дравската, Мурската и Балатонската операции и наброява внушителните 99 662 души.

Нашите помагат за освобождението на Сърбия, Унгария и Австрия, местните го помнят, съграждат паметници за героите ни.

Капитулацията на Германия увенчава и подвизите на българския войник, това е и негова победа. Абсурдно е президентът на България да не осъзнава този прост исторически факт. Абсурдно е да смята, че ако дръзне да застане на трибуната на Червения площад, ще направи метан на Путин.

Пука му на Путин! Пука ни на нас, че държавният ни глава отказва да почете паметта на десетките хиляди българи, поразени от хитлеристки куршуми. Че се опитва да пренапише историята, за да се подмаже на американските и английските си господари.

Които впрочем варварски бомбардираха София, под руините бяха погребани над 4000 столичани.

А лидерът им Уинстън Чърчил подари България на салфетка на Йосиф Сталин.

Все неудобни факти, за които Чехлювци не обичат да си спомнят…

Leave a comment

Your email address will not be published.

*