Обсесията на Венелина Гочева. Сори, сърцето ми е вече заето

Венелина Гочева е много зле. Бои се и от сянката си. А най-вече от моята сянка.

С какво толкова съм подплашил тази женица? Фиксацията й е стръвнишка, маниерна, като илюстративна извадка от научен труд на Зигмунд Фройд.

„Тотем и табу”, да речем – историята за хистериците и техните обсесии.

Наскоро Гочева признала пред общи познати, че се притеснява да продаде „Труд” на Петьо Блъсков, защото може би аз съм се спотаявал някъде зад него.

„Никога, никога, никога на Недялко”, заклинателствала обсебената от персоната ми издателка.

Гочева от година насам прекарва значителна част от времето си в писане на доноси против мен и ПИК до главния прокурор. И си въобразява, че аз не знам – сигурно защото паралелната символна вселена, която обитава, изкривява усещането й за реалност.

Въобразила си е, че аз или някой от редакцията крадем електронната й поща. Подслушваме я, следим я, опитваме се да я анихилираме професионално и житейски.

Защо обаче бихме го правили?

Естествено поради демоничния ни нрав, заради изначалната ни принадлежност към силите на мрака. Контрапунктът без съмнение е самата тя – ангелоподобна безплътна страдалка от чеховски тип, мъченица на свободното слово, на честната и обективна журналистика.

Ето и поредния сигнал на Гочева до главния прокурор:

 

ДО Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

М О Л Б А

От Венелина Атанасова Гочева,

С ЕГН

Управител на „Вестникарска Група България”

С ЕИК

Гр.София, бул. Цариградско шосе № 47

Тел. 02 942 2500

 

Относно: Нерегламентирано проникване в компютърните системи на ВГБ и свързаните с него дружества.

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

 

Многократно през 2013-та и 2014-та година аз и моите колеги, журналисти от групата на ВГБ, издател на вестниците „24 часа” и „Труд”, бяхме подложени на външни, нерегламентирани атаки в нашата служебна поща.

Всеизвестни са изтеклите в публичното прострастно разговори на Главния редактор на в.”Труд”, г-жа Светлана Джамджиева”; вътрешни разговори между мен и друг Главен редактор на в.”Труд” – г-н Иван Михалев.  Имаме и съмнения, че в резултат на тези прониквания,  е придобита, с цел злонамерено използване,  търговска информация относно наши продукти и планове. През различни интервали от време в публичното пространство се появява служебна информация, която не представлява обществен интерес, а по-скоро цели професионална дискредитация от страна на конкуренти в медийния бизнес. 

Така например, вчерашна публикация в сайта www.pik.bg (“Венелина Гочева издава пиратстко списание”), ме уличава в „пиратство” относно най-новия продукт на Групата – списание „Тренд”, което излезе през декември 2014-та година и постига голяма популярност и одобрение сред читателите и рекламодателите.  Тсзи продукт е концепция на творческия колектив на вестник „24  часа” и като концепция е разработван от началото на 2014 година. След като през пролетта уточнихме името и съдържателната концепция, започна работа по  графичното оформление. То е направено от наш  дизайнер  през месеците юли-август, 2014-та година, което може да се проследи от датираните компютърни файлове. На 05.09.2014 год.  депозирахме заявление за регистрация на търговската марка в Патентно ведомство. В средата на декември излезе първият брой на „Тренд”. Близо два месеца по-късно – 3 февруари 2015 г. , се появи странната публикация  в www.pik.bg, от която разбираме, че ден преди да внесем нашето искане за ТМ на 5 септември –   04.09.2014 год., издателство „Милениум пъблишинг”е депозирало в Патентно ведомство две поредни заявления за идентична  ТМ, защото собствениците имали намерение да издават тази марка през…февруари 20015 г.

При наше проучване, установихме, че на 04.09.2014-та година, „Милениум Пъблишин е направило две последователни заявки за регистрация на ТМ „Тренд”, като цитираното в публикацията на сайта pik.bg заявление е оттеглено. Но остава втората заявка и за мен лично има съмнение, че наша търговска информация продължава да се ползва неправомерно от трети лица.  Освен, че цитираната публикация, според мен, ме клевети по непристоен начин, обезмисля труда и усилията на нашите журналисти и дизайнери, което е крайно неприемливо.                       

На 19 февруари 2014 г. – месеци преди казуса „Тренд”, потърсих съдействие от ДАНС, за да бъдат установени обстоятелствата около евентуално нерегламентирано проникване в компютърната система на ВГБ.  Уведомиха ме, че резултатът от проверката на ДАНС е депозиран в Главна прокуратура, но до настоящия момент нямам информация какви следващи действия са предприети в тази насока.

Уважаеми господин Главен прокурор,

Откровено признавам, че не съм привърженик на съдебни битки, винаги съм търсела компромиса и разумните решения, но тормозът, на който съм подложена през последните две години, премина нормалните граници на професионалната конкуренция. Смятам, че трудът на колегите ми трябва да бъде защитен. Дори с цената да бъде накърнено личното ми достойнство, защото осъзнавам на какво ще бъда подложена при евентуална проверка на моята молба.

По тази причина Ви моля да ме информирате за хода на доклада от ДАНС относно нерегламентирания достъп до служебната поща и средства за комуникация на журналистите и служителите във ВГБ и дружествата от групата.

Предварително Ви благодаря и очаквам скорошен отговор на молбата си.

 

С уважение

В. Гочева

 

Мъка, мъка струи от тези редове. Някой – разбирай аз, е проникнал в пощата й и решил преди нея да регистрира в Патентно ведомство безценната марка „Тренд”. Така нейният труд и трудът на екипа й отишли на вятъра.

Нищо, че екипът на ПИК и издателство „Милениум” от миналата есен умуват върху издаването на подобно списание със същата марка. Нищо, че са си заявили марката първи, а Гочева – ден по-късно! Нищо, че от този прост и проверим факт излиза, че крадецът на марки и идеи всъщност е тя!

Нищо… За пред света тя е озлочестената, тя е измамената, не ние. Над нейните вопли трябва да се потрудят за пореден път главният прокурор и ДАНС.

За пореден път, защото – както личи от жалбата й, през февруари 2014 г. Гочева е пускала и други сигнали до прокуратурата и службите, пак свързани с мен и ПИК, с въображаеми прониквания в пощата й, следене, заговори, конспирации…

Обсесията си е обсесия, но на мен вече ми е кафа. Ако някой има психически проблеми, по-добре да иде да се лекува, а не да залива ведомствата с доноси.

Отвъд шаржа и иронията, Гочева трябва да знае, че набеждаването в престъпление си е също сериозно престъпление, преследвано от Наказателния кодекс.

Добре е да се стяга, защото й предстоят дела. Адвокатите ми вече работят по въпроса. Отделно тепърва ще отговаря и за похищението на марката „Тренд”. Дочувам, че готвела втори брой на списанието и залива рекламодатели с оферти. Добре е фирмите да знаят, че рекламата им ще се появи в пиратско издание.

Изобщо Гочева трябва да напусне света на заблудите. Няма вечно да й се разминава. Някой ден ще й се наложи да отговори как през лятото на 2012 г. прилапа с политически рекет „Труд” и „24 часа”.

Любомир Павлов и Огнян Донев ще проговорят, убеден съм.

Ще отговаря и защо „Медийна група България” е натрупала фамозните 8 313 890 лв.задължения към НАП и държавата към 31 юли 2014 г. Имам разбивките, вестник по вестник, надявам се – няма да оспорва.

Как се трупа подобна цифра? И аз съм издател, какво ще стане, ако спра да си плащам данъците на държавата?

Най-вероятно ще ме скъсат от ревизии и ще закрият фирмите ми. Да, обаче с „Медийна група България” не се случва същото. НАП са крайно търпеливи, предлагат план за разсрочване на колосалната сума в годините напред.

Каква е цената на подобен компромис? Каква политическа протекция трябва да имаш, за да получиш подобно благоволение?

А дългът на фирмата й „Про нюз” към КТБ? 6 милиона лева, ей така, потънали и непотърсени.

А срещите й с Цветан Василев, лъснали покрай появата на „оная тетрадка”?

Въпроси, въпроси… И една болезнена обсесия, която така или иначе ще угасне безответна. Сори, Венелина, сърцето ми е вече заето.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*