Позорището Плевнелиев ранено в сърцето. Защо дъщерята на Румяна Бъчварова подписа донос на „Капитал“ срещу Славка Бозукова

Вчера ПИК разкри една публична тайна: президентът Росен Плевнелиев живее с пиарката си Мария Иванова и е напуснал семейството си.

Когато на малкия Филип му прилошало в София, той бил на почивка в Гърция заедно с Мария. Майката Юлиана сама завела детето в кардиологията на Трета градска.

Информацията ни, препечатана и в БЛИЦ, се базираше на няколко сериозни източника, близки до президентската институция. Впрочем никой не се и опита да я опровергае.

Няколко часа по-късно олигархическата съпруга Галя Прокопиева и слугинажът й от „Капитал“ избълваха публичен донос срещу издателката на БЛИЦ и главна редакторка на „Стандарт“ Славка Бозукова, легендиран като „открито писмо“. Формален повод за оплюването на Бозукова е публикация в БЛИЦ за гей скандал, разтърсил редакцията на „Капитал“ (нищо ново под слънцето – при Прокопиев открай време работят предимно физически и душевни хомосексуалисти).

Според доноса БЛИЦ и ПИК били „кална артилерия за екзекуции“, дъното на професията, отстрелвали враговете на Пеевски, Бозукова имала държавен орден – да й се отнеме, министрите да не дават интервюта за тези медии, еврофондовете и рекламите към тях да секнат…(особено забавно ми стана, когато прочетох, че ПИК и БЛИЦ си позволявали да хулят дори Слави Трифонов, свят човек, потенциален бъдещ управленец на България. Трудно ще да им е било на снобите около Прокопиев да си обърнат езика и да похвалят „чалгаджията“ Трифонов, но пък сега той им се явява нещо като съюзник в кампанията срещу Борисов)

И още от възванието: ПИК бил особено приближен до правителството и пресслужбата на кабинета, защото публикувал първи снимки от визитата на Бойко Борисов в Туркменистан. От „Капитал“ се почувствали пренебрегнати, те били истинската медия, останалите имали ниска хигиена.

Най-смешното е, че доносът е подписан и от журналистката Лора Филева, дъщеря на вицепремиерката и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Само като вметка – какво мисли майката по въпроса? Нормално ли е, че Лора удря по авторитета на Бойко Борисов, нейния началник?

Споделя ли патоса на щерката? Ако е толкова загрижена за медийната политика на правителството, да вземе да забрани на пресслужбата да подава материали за ПИК и БЛИЦ и да я задължи да обслужва само „Капитал“…

(Истината е, че уж отдалечената от властта Прокопиева плаща заплати и на щерката на Бъчварова, и на зет й, и на сестра й, и на жената на президента. Чудесна колаборация с управляващите на фамилно-ведомствен принцип!)

Това обаче не е важно. Важно е, че доносът срещу Бозукова е предизвикан не от материала за „обратния“ главен редактор, а от разкритията за семейния упадък на Росен Плевнелиев, персоналния президент на кръга „Капитал“.

Плевнелиев бе ранен в сърцето, падна ореолът му на страдащ баща и съвестен родител. Ореол, с който той явно щеше да се помъчи да изкрънка още един мандат.

Ще кажете – подобни статии са ровене в мръсното бельо, къде е съчувствието към личната му драма, той няма ли право на частен живот?

Няма, разбира се. Щом е станал държавен глава, щом олицетворява нацията, частният му живот е обществен проблем. Я си представете какво ще се случи, ако Обама реши да зареже Мишел и децата и се пренесе да живее при говорителката си? И междувременно едно от децата си отиде от този свят? Ще си траят ли свободните и демократични американски медии? Ще си трае ли републиканската опозиция?

Като имаш претенции да оправяш държавата, първо се погрижи за семейството, подреди дома си. Вече четвърта година солидарно търпим безпрецедентния срам да нямаме Първа дама. И това е въпрос на протокол, на норма, не на личен гевезелък.

Истерията на капиталци срещу Славка Бозукова, достойна жена и преуспяващ издател, е поредният жалък пристъп на саморазобличаване. „Кална артилерия за публични екзекуции“ са именно техните медии, заети да громят с болшевишки плам всеки икономически или политически противник на издателя им Иво Прокопиев (разследван от прокуратурата), неговия бизнес ортак в офшорките Росен Плевнелиев и техния идеен вдъхновител Иван Костов.

Пишейки срещу ПИК и БЛИЦ, те всъщност визират себе си, демаскират собствените си комплекси и професионални практики.

Ругаейки Бозукова, те легитимират основния си жанров похват – доносничеството.

Цялото си време тези типове прекарват във фабрикуването на доноси до американското посолство, до Брюксел, до всевъзможни фондации и синекурни формирования от типа на „Репортери без граници“. Момчетата и момичетата на Прокопиев са истински ударници в окепазяването на хора и цели бизнеси пред света. Някогашният агентурен апарат на Държавна сигурност репички да яде пред новата „морална полиция“, която съсича с един-единствен порив на химикалката всеки неудобен за търговското съдружие „Плевнелиев, Прокопиев и сие“. Учи ни как да живеем, как да мислим, какво да обичаме и какво да мразим, че и как да се трудим.

В донесението срещу Славка Бозукова сякаш най-циничен е призивът да се спрат еврофондовете за „неправилните“ и „жълтите“ медии. Този призив капиталци отправят от позицията на дълго угоявани храненици на „Америка за България“ и „Отворено общество“. Само за последните пет години те са усвоили официално 6 милиона лева грантове от американските фондации, локализирани на българска почва. За „неофициалното“ можем само да гадаем.

Отвъд дотациите и изкуственото дишане, вестниците и сайтовете на Иво Прокопиев са едно голямо нищо. „Капитал“ мизерува с 3-4 хиляди бройки тираж, толкова го четат и в Интернет. „Дневник“ пък фалира на хартия и сега се подвизава само във виртуалния свят, за по-евтино.

В мечтаната за Прокопиевци държава с пожизнен президент Росен Плевнелиев обаче няма място за други издания и за друга журналистика извън тяхната. Рекламите и дотациите от чужбина отиват само при тях с аргумента, че са честни, независими, модерни изразители на единствено правилната либерална воля на поамериканчената ни планета.

Ще се сринат медиите ви, госпожо Бозукова, вещаят врачките от кръга „Капитал“ в подлата си жалба. А подтекстът е: ще се сринат вашите, ще останат само нашите…

Всъщност това ще го решат хората. Засега те предпочитат да четат ПИК, БЛИЦ, „Стандарт“, „Телеграф“ и „Уикенд“. Жълти, не жълти, пошли, не пошли, на Пеевски, на Недялко, на Славка – това е положението.

Пак същите тези хора няма да позволят позорището Плевнелиев да изкара втори мандат като президент.

Прост народ, какво да го правиш. Да можеха капиталци да си внесат друг…

Leave a comment

Your email address will not be published.

*