Колонизация на съзнанието. Детският музей на България се казва…“Америка за България“

В София откриват първия музей за деца. Със зали за нови технологии, със салони за игри и откривателство.

Звучи идеално, само че с една малка подробност. Проектът от 21 милиона долара е финансиран изцяло от прословутата фондация „Америка за България”.

Така пише и на официалната фасада на „Музейко” – Детски научен център „Америка за България”.

Отвъд всякакви предразсъдъци, най-важното е, че българските деца ще имат ново тематично пространство, в което да разгърнат въображението си. В крайна сметка за родители и малчугани е без значение кой плаща, стига да има смисъл.

Има обаче и нещо тревожно, в по-дълбинния пласт на неочевидното.

Музеят на българските деца се казва… „Америка за България”.

Какво е посланието?

Дечица, само Чичко Сам и Чичко Сорос мислят за вас?

Или че прогресът, забавленията и мечтите са постижими само с грантовете на фондация „Америка за България”?

Защо ли властта не е благоволила поне да съфинансира чудесната идея? Грижата за подрастващите не е ли фундаментален приоритет за една нормална държава?

Щедрата щатска субсидия в случая е полезна, но е продиктувана от  популизъм. „Америка за България” опитва да се изчисти демагогски – ето, не даваме милиони само на протестърите, а и на децата, копче не можете да ни кажете…

Аз лично предпочитам, ако водя децата си на музей в България, този музей да е български, не американски. Ако искам да ги заведа в американски, ще ги заведа в „Смитсониън”.

Другото е доброволно дебаркиране на държавата от задълженията й към нейните граждани, промиване на мозъци и колонизация на съзнанието. И то колонизация от най-ранна детска възраст.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*