Волен си е за бой отдавна, но това е метафора. Не приемам да го бият наистина

Масова фейсбук екзалтация по видеото, на което някакъв бушонира Сидеров.

Айде малко по-спокойно. Не е нужно да се възторгваме от насилието.

Същият странен екземпляр обиколи всички телевизии и със самодоволен тон обясни, че нищо не си спомнял. До него се подсмихваше адвокатът му – укрилен от тарикатската тактика да се правят на „умрели лисици“. Така и не разбрах какво е търсил този човек на „Раковска“, с какво пък лично него чак толкова го е ожесточил Волен, че да му посегне пред камерите. Има нещо гнило…

Биячът, издигнат в култ (още малко и орден ще му връчат!), с какво е по-читав от Волен? Само с това, че жестът му еманира въжделенията на тълпата? Вековната злоба на роба, пиянството на един народ?

Цялата история е твърде литературна, за да й повярвам. Намирисва на театър, на бутафория и от двете посоки, пък и се разиграва из коридорите на НАТФИЗ. Няма невинни в тази мелодрама, няма и герои, има само потрес. Като например появата насред екшъна на поета от „Протестна мрежа“ Ясен Атанасов в качеството му на…съветник на шефката на МВР – социоложката Бъчварова. Блазе й на родната полиция с толкова поети и социолози по върховете, пък и народът трябва да се чувства добре защитен.

А иначе юмрукът в лицето на Волен едва ли ще реши нещо, само ще задълбочи проблема. Проблема, който е системен и типологичен, не е частен. Физическото насилие разделя хората и разпалва раните. То не лекува. 

Ясно, че Волен си е за бой отдавна, но това е метафора. Не съм съгласен да го бият в реалния смисъл на думата. Не съм съгласен да бият когото и да е, и то в центъра на София, пред погледите на вътрешната министърка, главния секретар и шефа на СДВР. Да го арестуват, да го съдят и като го осъдят, ако бъде доказана вина, да си понесе наказанието. Както е в цивилизования свят. Трибунали в аванс, а още по-малко улична саморазправа с юмруци и къчове не приемам. 

Не приемам и поредния пропаганден лов на вещици. Сега някакви новокомсомолци сезирали Агенцията за закрила на децата, че бебето на Волен и Деница може би било в опасност?!

Дотам я докарахме в болшевишкото време, в което живеем – и деца от бащите им да отнемаме ни се прииска.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*