Как министър Бъчварова се погаври с една убита старица. А всъщност с всички нас

Пребиха до смърт в дома й 94-годишна учителка по пиано във Видин. Цигани, разбира се. Нахлули посред нощ, заграбили, каквото можали, гаврили се зверски с нея и я заключили в банята.

Няколко дни по-късно Емилия Бузева издъхна в адски мъки. Оказа се, че е баба на журналистка от сайта „Гласове”. Оказа се и че за пореден път полицията се е изхалтурила и е пуснала изверга за по-малко от 24 часа.

Мърляво събиране на доказателства, маркиране при разпитите, пълно нехайство за драмата на пострадалия, мързел. А може би корумпираност, заиграване „на процент” с криминалния контингент.

Кой от нас впрочем не се е сблъсквал с тази отчайваща реалност при досега си с полицията? Колцина са овъзмездени за понесени материални щети, за откраднати коли, чанти, портмонета, за жилищни обири, за побой?

Колко часове и нерви ни отнема да подаваме жалби в РПУ-тата и какъв е ефектът после? Някой мърда ли си пръста, или просто затъваме в бумащина, която обикновено приключва със следствено фиаско и придвижване на делото към „архив”?

Едва след като внучката Милена Нейова вдигна шум по медиите, органите се „разработиха” и заловиха повторно убиеца.

Вътрешната министърка Румяна Бъчварова обяви в телевизионен ефир, че полицаите си свършили работата чудесно. И още: според нашата министърка, уважаеми сънародници, в някои по-развити /?/ държави полицията изобщо не се занимавала с битовите престъпления. Отнасяла ги направо към застрахователите.

Аз по-голяма тъпотия от действащ министър не бях чувал, а съм чувал много тъпотии, вярвайте. Това ми звучи като съзнателен заговор срещу народонаселението плюс абдикация от служебните задължения, нищо по-малко.

Ето как журналистката Милена Нейова коментира изказването на Бъчварова:

„Случаят, както Бъчварова го предава, е, че престъпникът е задържан за 72 часа, пък после го пуснали, и ето сега вече има мярка за неотклонение. Само че това не е вярно, не е станало така. Случило се е това, че полицаите са дошли вечерта на местопрестъплението, видели са, че баба ми е изнесена на носилка, пребита до смърт, образували са следствие за откраднато одеяло, след което убиецът е пуснат от ареста за по-малко от 24 часа. Не е бил задържан за 72 часа, както твърди министър Бъчварова от екрана.

Факт е, че полицаите го задържаха отново, но едва когато медиите се намесиха. И започнаха да си вършат работата (надявам се да я довършат)…”

Разбираме още, че полицаите дори не са взели отпечатъци от местопрестъплението. Главният разследващ пък дни по-късно си направил отвод от случая, защото не можел да се справи. Така да се каже, човекът си е „самопризнал”.

Според Бъчварова обаче това е „чудесно свършена работа”. Пак според Бъчварова семейството едва ли не трябва да е безкрайно благодарно, че униформените въобще са си направили труда да пратят патрул и да разследват. В „развития” свят подобни квартирни набези (а всъщност – чисто убийство!) се таксували като „застрахователен казус”.

Не че нещо особено ще се промени в нейно отсъствие, но Бъчварова трябва да си ходи – дори само заради циничния коментар за убийството на старицата във Видин. Вместо да се смири и да изкаже съболезнования, тя нагло спекулира с мъката на близките.

Чудесно свършена работа или поредна подигравка с нещастния, озлочестен и похарчен от управниците български народ?

Leave a comment

Your email address will not be published.

*