Протестъри срещу Бойко или Протестъри срещу народа? Терминал 2 ще е тройно натоварен по празниците

Искате оставка? Искате нови избори? Борисов да се маха?

Окей. Може и да се случи. Ако питате мен, дори е задължително.

От една година апелирам към премиера да разпусне доброволно правителството, защото колаборацията му с кресливи и алчни за власт миниатюрки от типа на Радан е вредна за страната.

Какво правим, след като Борисов подаде оставка? Да кажем, случва се до Коледа.

Следва поредният служебен кабинет – трети в мандата на Плевнелиев, няколко месеца безплодие, замразяване на започнатите реформи в отделните сектори и министерства и накрая – извънредни избори. През март или април. С около 50 милиона похарчени за кампанията бюджетни пари.

На тези избори ще се случи какво?

Преди два дни излезе новото електорално проучване на „Сова Харис”. ГЕРБ води с над 24%, БСП са с 11, ДПС – малко над 6. Реформаторите са на кантар с около 4%. Може да влязат, може и да не влязат. Още по-мътно е какво ще стане с тях, след като се разцепят на съставните си части – Кунева, Лукарски, Радан, Корман Исмаилов…

Вчера проф. Мишо Константинов обяви, че при нови избори ГЕРБ ще вземе твърдо над 100 депутатски места, а може и над 115.

Припомняме, че в момента партията на Борисов разполага с 84.

Ерго ГЕРБ се движи към абсолютно мнозинство или малко отдолу. И ерго – при извънреден вот Борисов най-вероятно ще управлява сам.

Това ли искат уважаемите протестъри? Нали уж целят да го смъкнат от власт? Какво излиза – вместо да излапат половината баница, те ще му поднесат на тепсия цялата.

Сметката е повече от проста. Борисов и ГЕРБ имат най-голям интерес да подадат оставка сега и да идат на избори през пролетта. Левицата е на земята, Реформаторите се гърчат по-разединени отвсякога, текат разломни процеси в Патриотичния фронт… Какъв по-удобен момент за премиера да си подсигури нов цял мандат при пълен управленски комфорт? А после безпроблемно да спечели и президентската надпревара, лансирайки лоялна фигура?

Така че – ако искате това да се случи, продължавайте да проглушавате жълтите павета с демагогски призиви за „оставка” и „съдебна реформа”. Продължавайте да говорите за някакви абстрактни „квоти във ВСС”, които не касаят никого отвъд Съдебната палата. Продължавайте да не обелвате и дума за промени в Наказателния кодекс – нещо, което реално засяга обикновените хора.

На Чичо Стоян от Долно Уйно не му дреме за квотите. Той иска полицията да арестува крадеца, похитил кокошчиците му, прокурорът да го обвини, а съдията да го осъди. „Реформа” за Чичо Стоян означава „справедливост”. „Реформа” означава всеки да си върши съвестно работата. „Реформа” означава и „възмездие”, може би най-дефицитната дума в понятийния речник на изстрадалите ни сънародници.

Докато платените сноби от реституския център проповядват за „квотите”, народът няма да ги чува. И ще си гласува за Бойко, „нашия човек”, който говори на нашия простичък и понякога груб език, държи се като нас, олицетворява еснафлъка.

Какво да се прави – еснафска нация сме, всички сме от село или сме гражданеещи се селяни.

Ако на момчетата от жълтите павета това не им харесва, ако се чувстват прецакани, ако в крайна сметка всичко опира до естетиката, не до етиката, ако наистина толкова силно мразят своя народ и неговия политически избор – имат резервен вариант. Терминал 2 ще работи с тройно натоварване по празниците.

В крайна сметка демокрацията дефинитивно предполага власт на народа, власт на мнозинството над малцинството.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*