Македония си присвои Илинденското въстание. Скоро ще къса парчета от земята ни

Сред шумотевицата на котерийните политически ежби България сякаш не чу провокацията на Зоран Заев от Скопие:

“Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества…”

Нахалната реплика засега остава без отговор. Не съм чул Външно да е повикало македонския посланик за обяснение. Не съм чул да сме изпратили нота. Не съм видял реакция нито от министър Захариева, нито от друг отговорен държавен фактор.

Толкова ли ни е все едно, толкова ли не ни боли, или просто не смеем? Отново не смеем, снишаваме се заради „политкоректността“ и „международното положение“, както сме го правили цял век назад?

Но нали в момента ВМРО са съуправляващи? Къде са войводите на Красимир Каракачанов, къде е самият той (вече цял военен министър!), че да разясни на самозванеца Заев за подвига на Даме Груев, Гоце Делчев, Гьорче Петров и съратниците им?

Илинденско-Преображенското въстание е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи. Едно от ключовите събития, които разплитат Източния въпрос. След потушаването му 30 000 клетници от засегнатите региони на Османската империя бягат в българските територии.

Трябва ли тепърва да се убеждаваме в ясните факти и да си играем на просветителство? Да припомняме за Петрова нива, за Странджанската република, за Солунските атентатори?

Божидар Димитров, завалията, сигурно се обръща в гроба…

Ако днес, като кандидат за НАТО, Зоран Заев си позволява подобна наглост, то какво ще се случи, след като влезе в НАТО и добие самочувствие?

Ще се случи това, че присвояването на българската история ще продължи, само че съпроводено и с териториални претенции.

Да не се заблуждаваме.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*