Радев и Очите. Опасни връзки

Бургаската митница е била подарена на Митьо Очите и охранителната му фирма от президента Радев, доказа ПИК с документи. Това се е случило насред мандата на служебния кабинет, назначен и предвождан от държавния глава на България.

Какво следва?

Най-малкото господин Радев, който непрестанно претендира за почтеност в политиката, дължи обяснения.

„Аркус“ е микромодел на симбиозата между партии от всички бои, бизнес и правораздаване. В управата на фирмата се мъдрят един до друг настоящи и бивши ченгета, червени предприемачи като прословутия Бенчо Бенчев барабар с криминалния бос Димитър Желязков.

Камората на Очите сключва договора с митницата през февруари 2017 г. Няколко месеца по-рано Румен Радев печели президентските избори, номиниран от БСП. Според признанията на леви общинари от Бургас Бенчо Бенчев, акционер в „Аркус“, е помагал в кампанията на Радев.

Помагал ли е наистина?

Очевидно не и официално, тъй като го няма в дарителския лист на Сметната палата.

А ако е било неофициално? Тогава и сумите най-вероятно ще се окажат повече от впечатляващи.

Възможно ли е „черната каса“, формирана от рушветите на мастити червени спонсори, да е захранвала възхода на Радев към луксозния кабинет на „Дондуков 2″? И бургаската митница да е отплатата, рестото за Бенчев и ортака му Митьо Очите?

Надяваме се да не е така, но на пръв поглед май така излиза.

С какъв акъл и с какъв морал служебното правителство на президента харизва стратегически държавен обект на криминална организация? Защо пуска вълка в кошарата? Само за недоглеждане ли става въпрос, или за съзнателен жест на съпричастност?

Откакто е гръмнал скандалът с Очите и БСП, главата на нацията подозрително мълчи. А досега не бе пропускал възможността да се изкаже по наболял обществен казус, да се впише в някаква конюнктура.

Дори по медиите днес чета, че повече от седмица не е регистрирал протоколни изяви и не се знае с какво се занимава.

В същото време не е излизал в отпуск.

Странно, наистина.

Дано не е проявление на гузна съвест.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*