Злобата на Радев, разединителя

Президентът на републиката, дефинитивно – национален обединител, се закани да прочиства „боклуци“, ако докопа властта.

„Изводът е ясен – следващия път всички вън„, обяви г-н Радев, визирайки скандала с договора на Митьо Очите и бургаската митница, сключен от служебното правителство.

Репликата е наистина одиозна, заслужава особено внимание. Държавният глава чистосърдечно си призна, че стяга реванш, лов на вещици – нещо, за което в ПИК отдавна алармираме, но публиката го приема лековерно.

Нормално ли е през 2018 г. да активираш площадната лексика на митингите от началото на 90-те? Да разделяш и противопоставяш една част от обществото на друга?

Под „всички“ президентът вероятно има предвид цялата досегашна държавна администрация, назначена от правителството на ГЕРБ. Но дали само администрацията, или пък „всички“ несъгласни, всички извън БСП, кръга „Аспекто“ и прокремълските пропагандни централи на ген. Решетников (включително фейсбук агрегатите на фалшиви новини и кретеноидните фейк-сайтове, финансирани с червени пари)?

Г-н Радев е длъжен да поясни какво има предвид и кого точно ще прокуди „вън“.

Вън…Извън щата, извън професията, извън институциите, извън България?

Злокобно звучи, наистина, от устата на един президент и потенциален мераклия за партиен вожд, кичещ се с ореола на най-рейтингов политик.

Очевидно изнервен, Румен Радев се демаскира, показа зъби. Не му отива. Да запазваш хладнокръвие и бонтон все пак е част от характеристиката на добрия държавник.

И да не делиш хората на „наши“ и „ваши“.

Оттук нататък никой не бива да си прави илюзии. Бившият летец начерта програмата си – при следващ служебен кабинет ще разгонва опоненти.

Смятайте какво ще се случи, ако докопа изпълнителната власт за дълго.

Смятайте и какво би се случило, ако близо 1,2 милиона избиратели на ГЕРБ изведнъж се почувстват обидени и застрашени от публичната закана на Радев. И обсадят, да речем, президенството, за да поискат обяснение ще останат ли без хляб семействата им при смяна на властта…

Не се знае знае ли се кой тогава ще е „вън“. Не „следващия път“, а още сега.

Заканата на президента е гаф, дано намери сили да се извини. Иначе се вписва в семантичния ред на пишман-екстремисти като Ангел Джамбазки, който пък обяви, че членовете на БСП са за разстрел.

Изобщо коя година сме, господа, коя либерална съобщност населяваме?

Leave a comment

Your email address will not be published.

*