Борисов мъжкарски се опъна на Плевнелиев, Радан и Прокопиев. Поправката „НОИ“ бе политически тест

Циркът приключи, гласуваха поправката „НОИ“.

Цял ден драма, нерви, спекулации, изнудване… Радан заплаши, че коалицията се разпадала и се размечта за протести. Калфин пък заговори за оставката си.

Няма страшно. Ако някой се е развълнувал или е приел думите им на сериозно, се лъже. Нито Радан ще изведе хиляди на площада, нито Калфин ще си тръгне. Няма къде да ходят. При нови избори Реформаторите ще се разпаднат на съставните си части, че и по-надолу. ДСБ на Радан и Москов едва ли ще хване заветните 4 процента. За АБВ е още по-съмнително. Така че могат да плашат само гаргите – какви ти избори, само поза, пъчене и претенции за принципност.

Истината е, че днес Борисов извоюва първата си политическа победа, откакто е премиер. За радост на електората си, който бе почнал да го подозира, че прекалено малодушно „кляка“ на Реформаторите и че им е раздал повече постове, отколкото позволява скромният им изборен резултат.

Борисов извоюва победа и над олигархичния рекет, стаен зад съпротивата на Радан и компания. Към този рекет рано-рано сутринта се присъедини и присъдружният им президент Плевнелиев с декларация срещу пенсионната поправка. Това не е случайно. Плевнелиев рядко взима позиция, още по-рядко дръзва да застане срещу ГЕРБ.

Това би било възможно само ако бъдат накърнени икономическите интереси на бизнес покровителите му от кръга „Капитал“.

Всъщност Плевнелиев „издаде четата“. Да си бе мълчал по-добре. Тогава Борисов можеше и да склони на компромис. Убеден съм, че неочакваната дързост на иначе послушния президент го е ожесточила. Ясно е, че в случая Плевнелиев лобира за корпоративните интереси на Прокопиев, един от потърпевшите покрай посичането на пенсионните фондове. Медийни публикации вече разкриха, че босът на „Капитал“ припечелва от пенсионните вноски в „Доверие“ и „Алианц“ чрез изкупуване на облигационни емисии, чиято цел е да финансират строителството на фотоволтаични централи.

Сега, разбира се, следват серия от пропагандни панаири и вой по телевизионните студиа. Опорната точка се знае: коалицията „Бостан“ се е демаскирала. ГЕРБ гласува с ДПС, значи е част от задкулисието.

Това едва ли вече ще впечатли някого. В крайна сметка българският парламент се формира по волята на българските избиратели. И ДПС е част от него. А демокрацията по дефиниция е власт на мнозинството. Който иска да промени статуквото, да бъде така любезен и да гласува, а не да манипулира.

 

 

1 Comment on Борисов мъжкарски се опъна на Плевнелиев, Радан и Прокопиев. Поправката „НОИ“ бе политически тест

  1. Kolyo Nikolov // 21.12.2014 at 8:57 // Отговор

    В този си мандат Б.Борисов трябва да *реже глави* а не само да им се опълчва….***КОЙТО НЕ Е С НАС ЗНАЧИ Е ПРОТИВ нас и НАРОДА***,,,,,и още по-старо првило: „БИЙЙЙ…за да те УВАЖАВАТ“….!!! Аааа..оня „неблагодарен-дребосък-нещастена крадлива шушумига“,….все още ли не е осъзнал,че стана президент поради ***ПРЕМИЕРСКА ГРЕШКА***,….!!! Бойкооо….смачкай ги сега и веднага,…недей да чакаш пак „ФЕВРУАРИ“,мачкай безизборно и безпощадно,….скъсявай всеки с по една глава щом посмее да застане срещу ТЕБ и НАРОДА…!!! България и Европа сме зад ТЕБ !!!

Leave a comment

Your email address will not be published.

*