Охраненият Брюксел трепери от СИРИЗА! Плесницата тепърва предстои – да се стягат за Фараж и Льо Пен. В България също чакаме СИРИЗА

Еврото паднало, пазарите се потресли, борсата се разклатила, банките треперят…

И това заради победата на СИРИЗА в Гърция.

СИРИОЗНО?

Че много лесно се клатят тия пазари – една извънсистемна партия спечелила изборите в една средностатическа европейска държава и…кризата готова.

Как не ги е срам тези гърци – да извадят от сладката дрямка бюрократите в Брюксел, да им образуват нерви, да им развалят пасиансчето.

Имам лоша новина за хрантутниците на Евросъюза – по света и у нас. „Сюрприза на СИРИЗА” е само началото. Да се стягат за изненади покрай Фараж в Англия и Льо Пен във Франция. Балонът „Обединена Европа”, захранван с нашите данъци, скоро ще се пукне.

Защото не става дума за никаква „Обединена Европа”. Става дума за обединени охранени чиновници, комисари и евродепутати, тънещи в небивал лукс, с баснословни заплати, тузарски офиси, безчетна и безсмислена администрация, безотчетни командировки, нощувки в петзвездни хотели, обеди и вечери по ресторанти с два-три „Мишелина”…

Историята не помни подобен номенклатурен разгул. Няма по-високоплатена и по-неефективна бюрократична мафия от тъй наречената Еврокомисия с всичките й подразделения, отдели, подотдели и подотделчета. Сбирщина от костюмирани хамелеони, която често има нахалството да ни размахва пръст и да ни поучава как да живеем според нейните принципи.

Да, Евросъюза е голяма далавера, но за щатните му служители. Обикновените хора не живеят по-добре, доходите им спадат, а покрай унификацията на националните валути с еврото всичките им спестявания и имоти се обезценяват поне два пъти. Това е статистика, не са празни приказки.

СИРИЗА е първото шамарче. Голямата плесница предстои. И тук вече не става дума просто за евроскептицизъм или за преустройство в рамките на статуквото. Цялата система се оказва порочна и обедняващите електорални единици започват го съзнават трезво.

Въпрос на година-две е феноменът СИРИЗА да се възпроизведе и у нас. Отчаяните от безсилието на партията си симпатизанти на БСП й търсят адекватен политически заместител. Раздробеният засега сбор от популисти и националисти също рано или късно ще комбинира енергията си в общ проект.

Осиротелите леви плюс обединените патриоти! Каква по-добра социална база за българска партия от типа на СИРИЗА, която ще каже „баста” на евроатлантическите окови, на „кабинетната” и „грантова” демокрация, и ще пробва да възкреси остатъците от рухналия ни национален идеал?

1 Comment on Охраненият Брюксел трепери от СИРИЗА! Плесницата тепърва предстои – да се стягат за Фараж и Льо Пен. В България също чакаме СИРИЗА

  1. Жив свидетел съм как членове на БСП посещават всеки ден клуба на партия Атака в район Надежда, който е отворен цял ден. Разочаровани са и твърдят, че няма за сега да хвърлят членските си книжки, но както на предишните предсрочни избори за парламент голяма част от тях са гласували на Атака, така ще гласуват и следващия път. Идват и членове на НФСБ в същото настроение. „СИРИЗА“ отдавна има своя огледален образ в България, но липсват единствено гърците в страната ни.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*