Защо Бойко отглежда метежници в кабинета?

Лелеяната съдебна реформа засега се изчерпва с протест и контрапротест, с плакати и контраплакати.

Културна-масова деятелност в идеалния център на София, подклаждана от инфантилизма на правосъдния министър Христо Иванов, легендиран като Светинята на българската демокрация. Момчето е обсебено: трябва да събори омразния Цацаров, такава е свръхидеята на иначе необяснимото му присъствие във властта.

Грижа за обикновения човек обаче няма. Това е реформа на елитите – инатлива, персонифицирана.

Ако случайно на някого все пак му пукаше за нуждите на гражданите, щеше да реформира първо Наказателния и Гражданско-процесуалния кодекс. Щеше да промени калпавите членове и алинеи вътре. Всъщност чичо от село и кака от „Люлин“ едва ли се вълнуват кой ще е главен прокурор или пък на колко камери е разделен Висшият съдебен съвет.

Болката им е, когато ги ограбят, престъпникът да влезе зад решетките. Да дочакат малката справедливост за озлочестението си. Не безконечен, точещ се с години съдебен процес, адвокатски хитринки, чрез които бандитът се измъква, условни присъди, предсрочно освобождаване, смехотворни парични гаранции…

Съдебна реформа означава възмездие за всички. За Христо Иванов и кукловодите му обаче съдебна реформа означава кадрова подмяна и овладяване на институционалните лостове за директни назначения в прокуратурата.

Защо бяха уличните крясъци на #психо десните снощи пред Съдебната палата? 

След публикация в „Труд“ за нередности в правосъдното министерство прокуратурата образува производство. Твърде закъснял ход, ако питате мен. Сигналите срещу гешефтите на Иванов & сие са от месеци, включително и в ПИК. Първо – аферата с авторския хонорар от над 600 000 лв. за архитекта на Военното НДК. После – четирите различни подписа на министъра под официални документи във ведомството.

Не издаваме присъди в аванс, но намирисва на корупция. Логично беше Христо Иванов да стане клиент на прокуратурата, но пък какъв шамар за егото му! Прави съдебна реформа, а самият той плаче за съд.

Очевидно депресиран, Иванов отива да се изплаче на грантовото си обкръжение и иска защита. Шпицкомандата за мокри поръчки „Протестна мрежа“ активира наличния си ресурс от безработни протестъри-лентяи, провалени и впиянчени интелектуалци, екорекетьори около „зеления октопод“ Тома Белев плюс реститути второ-трето поколение. Към добре познатата от акциите срещу Орешарски тълпа се присъединяват стотина платени митингуващи и десетки държавни служители от министерствата на правосъдието и отбраната.

Тук е разковничето на проблема. Държавен апарат протестира на улицата срещу главния прокурор. И то не какъв да е държавен апарат, а новоназначеното по министерствата чиновничество на костовата партия ДСБ.

В първите редица на протеста фотокамерите уловиха съветници на самия Христо Иванов, съветници на Николай Ненчев… Излиза, че изпълнителната власт им плаща заплати, за да обругават съдебната. Премиерът Борисов трябва да се замисли, защото подобна практика няма общо с добрата коалиционна култура и разделението на властите. Нужно ли му е да отглежда метежници в правителството?

Не съзнава ли, че след Цацаров той е следващата мишена? Че радановци и христоивановци таят трудно прикривано интелектуално презрение към него, не помни ли, че довчера го наричаха „мафиот“ и „мутра“?

Не съзнава ли, че с мизерните 4-5 процента електорално влияние момчетата на Костов искат да овладеят държавната власт?

Истина ли е, че протестите са финансирани от касата на военното министерство?

Друг особено любопитен пласт протестиращи се оказаха доказаните прислужници на избягалия банкер Цветан Василев от комитета „Ние, гражданите“. Който е имал илюзии, че пред Съдебната палата са се сбрали борци за справедливост, тук вече трябва да замълчи. Гешефтарят, международният аферист с няколко самоличности Божидар Томалевски – Дарио Томалети, се нареди сред ораторите на протеста. В тандем с агентката на Държавна сигурност Вера Ахундова.

Както се казва, да им е честита крепката дружба на протестърите с Цветан Василев. Нека сега скритият мозък на мероприятието Радан Кънев и присъдружният му Христо Иванов да обяснят на десетките хиляди измамени вложители в КТБ защо искат да правят съдебна реформа в комбинация с беглеца от Белград и неговите сподвижници в София.

За да обобщим - протестът срещу Цацаров няма идеални цели, не е обърнат към нуждите на хората, а обслужва котерийните нужди на олигархически лобита. Стилистично копира похватите на окъснялата седесарщина с девиза й „Стани да седна“ (неслучайно сред „лицата“ на бунта са типажи от сорта на Евгений Михайлов и Юлия Берберян).

В дъното на заверата са користните интереси на костовистите-съуправляващи Радан Кънев, Христо Иванов и Николай Ненчев. Облагодетелствани са и неколцина разследвани от прокуратурата босове като Иво Прокопиев и Огнян Донев, които пропагандират акцията срещу Цацаров в бутиковите си медии.

Най-облагодетелстван пък е кръгът около доказания бандит Цветан Василев, който жадува да си отмъсти на прокурорите за разравянето на язвата „КТБ“.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*